Archive for december, 2010

Om fødevarepriser

fredag, december 17th, 2010

Jeg var så heldig for første gang i mit lange liv at smage hvid trøffel for nogle dage siden. Hvad er det så man får, når noget koster mellem kr 30.000 og kr 80000 pr kg. Ja, man får naturligvis ikke de store mængder og om det er en smagsmæssig oplevelse ved jeg heller ikke rigtig. Jeg vil dog ikke kendetegne det med et citat fra bogen “Fortællinger om verdens bedste råvarer””De lugter og smager næsten som gamle tennissko”. Det var en speciel oplevelse, men måske har det noget med prisen at gøre. Når det nu er så dyrt må det også være godt og forhåbentlig er det ikke vanedannende, for hvem har råd til det. Men pris og kvalitet hænger jo sammen, som med alt her i livet. Vi får hvad vi betaler for, og nu er katastrofen over Danmark.

En artikel i Berlingske Tidende “Voldsomt hop i danske fødevarepriser” beskriver konsekvensen for en dansk gennemsnitsfamilie. ” De høje priser rammer hårdt på danskernes pengepung”. Udgifterne vil stige med kr 285 pr måned for denne familie efter, at priserne er faldet konstant i de sidste 30 år. Jeg tror, at boligydelserne i den samme periode har været konstant stigende. Men vi prioriterer jo forskelligt.

Fødevareindustrien har altså i den lange periode gennem effektivisering medvirket til at danskerne er blevet mætte til stadig lavere priser. Men den periode er nu slut. Vi vil komme til at opleve fødevarepriser, der også i de kommende år vil være stigende.

Verdens befolkning stiger og dermed efterspørgslen. Udbudet vil ikke stige i samme takt. Markedsmekanismen vil derfor medføre højere priser. Industrien vil stadig gøre sit til at sikre forbrugerne så lave priser som muligt, men kan ikke kompensere for de stigende råvarepriser.

Mange er af den overbevisning, at alle led i kæden fra jord til bord vil prøve at optimere indtjeningen, og det tror jeg også de vil. Dette vil dog kun være kortsigtet. Konkurrencen vil altid medføre, at profitten ikke vokser ind i himlen. Så forbrugerne behøver ikke at frygte , at der ikke kommer fødevarer i butikkerne, som de ikke har råd til at betale.

Og så tilbage til den hvide trøffel. Grunden til, at den er så dyr er, at der findes så lidt af den og at så mange er villige til at betale prisen.

Rejseholdet

fredag, december 10th, 2010

For mange år siden var der en tv-serie, der hed rejseholdet. En spændende serie med Jens Okking, så vidt jeg husker.

For nogle år siden blev der oprettet et nyt rejsehold. De skulle hjælpe den regionale fødevarekontrol, når de stødte på virksomheder, der ikke kunne overholde lovgivningen. Med stor ildhu gik de ind i sagerne og huskede også at informere pressen om de sager de arbejdede med. Det var vigtigt at få så meget omtale som muligt, da de jo skulle financieres over finansloven. Jo mere presse jo mere arbejde havde de udført jo flere penge blev der bevilget. Men det må være gået tilbage for rejseholdet. I denne uge modtog vi en regning på ca. 1000 kr. Denne skulle dække financieringen af opretholdelse af rejseholdet. Det kan undre at fødevareindustrien selv skal betale for at have en “politimyndighed” til at efterforske de brådne kar . Som borger i dette samfund betaler jeg indirekte gennem skatter for at have et politikorps. Dette burde også gælde, når det handler om rejseholdet.

Jeg ved ikke, hvad de 1000 kr dækker. Jeg har ingen glæde af rejseholdet. Men alligevel skal vi betale en ekstra skat for at opretholde denne myndighed. Synligheden er blevet meget mindre, men det kan jo skyldes, at der ikke er så mange brådne kar, som man antog. Der er normalt en meget høj moral i fødevareindustrien og alle er pålagt egenkontrolprogrammer som løbende bliver checket af de regionale fødevaremyndigheder. Det er derfor ikke ofte at rejseholdet bliver tilkaldt. Hvis ikke man fra statens side mener, at det så vigtigt med denne institution, at man vil betale for denne, burde man nedlægge den.