Archive for marts, 2011

Tale til damerne

tirsdag, marts 22nd, 2011

Det er ikke så tit man får lov til at sige noget, når vi er samlet på gymnastholdet HOP. Vi har en formand, der er meget glad for at høre sig selv tale, hvorfor det er umuligt for andre at komme til orde. Det gælder til vores spisninger og generalforsamling. Det var derfor en stor overraskelse for, da festudvalget bad mig om at holde tale for damerne, her til vores 100 års arrangement.

Man bliver en smule ydmyg, når man skal holde en tale til damerne. Det er et stort emne, som fylder meget i vores liv. Jeg stod også i et valg. Skulle jeg agere som en stand up komiker, der kommer med den ene vittighed efter den anden, hentet ned fra nettet eller skulle jeg prøve at være lidt mere seriøs. Valget var let. Hvis jeg valgte det første ville det medføre en snarlig skilsmisse. Og det er livet for kort til. Apropos skilsmisser var, der de to fraskilte veninder, der diskuterede hvordan man fik fat i en ny mand. Det er ligesom at finde en parkeringsplads meddelte den ene. Man er nødt til at holde og vente til en anden bakker ud.

Men jeg vil alligevel starte med at tale om os selv. Vi er i dag et hold på 44 glade gamle mænd, der hver mandag og torsdag mødes til styrketræning og volleybold. At der virkelig er tale om gamle mænd, kan man se på gennemsnitsalderen på holdet, som er 68,25 år, hvis vi ikke regner lærerne med. Og 67,93, hvis vi regner de to gymnastiklærere med.

Når jeg ser mig omkring og kun ser på de kvindelige deltagere i aften, kan jeg konstatere at enten har i valgt mænd, der er meget ældre end jer selv eller også er i gået forkert. Hvis det første er tilfældet må I have gjort det for pengenes skyld, for det kan ikke være på grund af udseendet hos disse gamle mænd. Det minder mig om at succes for en mand er at tjene flere penge end hans kone kan bruge. For en kvinde er succes at finde en sådan mand.

Det kan også være på grund af de mange friaftener I har i vinter halvåret. Vi har gennemsnitlig været deltagere på gymnastholdet HOP i 18,57 år, hvilket svarer til, at vi har været hjemmefra 965 aftener. Dette gælder dog kun for dem der trofast er mødt op hver gang. Hvis vi har en mødeprocent på 80 bliver det kun til 772 aftener. Men det betyder også at I har været alene hjemme alle aftener i over 2 år. Så jeg kan godt forstå at I er glade for, at vi går til gymnastik. Ikke meget andet giver så meget frihed.

I skal dog huske på at de, der har en sund sjæl i et sundt legeme risikerer at leve længere, så hvis I har gjort det for pengenes skyld kan det have lange udsigter før I kan kapitalisere dette.

Men nu til det egentlige emne. Der er i alt 2.804.046 kvinder i det danske samfund mod 2.756.587 mænd, så der er mere end 1 til hver. Det er først når man runder de 60 at der er flere kvinder end mænd og i aldersgruppen 90 – 94 er der 4 gange så mange kvinder som mænd. Så I er mere sejlivede eller også er mændene nogle skravl. Der er 242.000 enker mænd kun 70.000 enkemænd, så der er kamp om de ældre mænd. Så mit råd til jer er. Hold fast i det i har, det er svært at finde en ny.

Kvinder er langt mindre kriminelle end mænd, men det kan skyldes at de er smartere. Mandlige røvere forlanger pengene eller livet. Kvinder forlanger begge dele og slipper godt fra det.

Vi kan konstatere, at I har skabt velfærdsstaten. Før kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet var det så som så med velfærden i Danmark. I stedet for at leve på mandens præmisser har I skabt jeres egen dagsorden. I begyndte at tjene penge og forbruge penge. Mange penge. Det ligger jo i de kvindelige gener, at hvad der tjenes det skal forbruges. Det er en meget sund indstilling. Forbrug skaber beskæftigelse altså flere job mere indtjening mere forbrug mere beskæftigelse. En positiv spiral. Alt dette er jeres fortjeneste. Var I blevet hjemme ved kødgryderne, havde vi ikke haft det som vi har det. Apropos kødgryder, er det min grundholdning, at I er gået for langt med delegeringen af arbejdsopgaverne i hjemmet og i kampen for ligestilling. Ligesom vi mænd tidligere havde værnepligt, burde alle piger have et år på husholdningsskole, for at lære rigtig husførelse. I erhvervslivet taler man meget om kompetenceudvikling. Og det er jo sådan at nogle kompetencer er kønsbestemte. Det gælder madlavning og børnepasning. Her de kvindelige gener mændenes overlegne. Derfor skal disse kompetencer videreudvikles. Mændenes evner rækker kun til åbning af rødvin og stegning af møre bøffer på grillen. Man har altid sagt at kvinder kan multitaske og det er netop denne egenskab, der kommer ind her. Hvem andre end kvinder kan plan lægge, købe ind og tilberede en god middag, som også er klar til det aftalte tidspunkt. Vi har set mandlige kokke i fjernsynet, men de er altid stressede og hysteriske. Dette er blandt de egenskaber vi sætter pris på og vi vil ikke gøre meget for at ændre dette forfold.

I har også været gode til at skabe mærkedage. 8. marts. Kvindernes internationale kampdag. Har mændene en sådan. Nej, men det skyldes, at vi allerede har tabt slaget. Kvinderne har sat sig på førersædet og styrer verden. Valentinsdag er en anden. Her forventer I at blive feteret. Og det det bliver I så. Og endelig er der mors dag. Endnu en dag hvor I er i centrum. I er dygtige til at skabe situationer, hvor I selv er i centrum. At der er noget at kæmpe for, viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Dansk Erhverv. 51 % af mændene foretrækker en mandlig leder. Dette til trods for at de aldrig har været vant til andet end at det er kvinderne, der bestemmer. Først er der moderen, der træffer alle beslutninger i hjemmet. Så er der pædagogerne der næsten alle er piger. Så kommer man i skole, hvor alle lærerne nu til dags er kvinder. Når man siger læge, tænker man automatisk på en mand, til trods for at langt de fleste på medicinstudiet er piger. En sekretær er en kvinde, sikkert blondine. Ja, fordommene er mange. Men chefer det skal helst være gamle mænd. Og dem er der jo nok af her i kredsen. Kvinderne har indtaget alle centrale roller i samfundet, blot ikke chefrollen. De fleste partiledere er i dag kvinder og vi får snart den første kvindelige statsminister. Det kan dog undre at kun 29 % af kvinderne foretrækker en kvindelig chef. Men frænde er frænde værst.

Kim Larsen er god til det der med kvinder i Kvinde Min siger han: ”Kvinde Min jeg elsker dig og jeg ved, at du elsker mig. Vi har skændtes tit og du har grædt og lidt, når det har været slemt, men glem det. Jeg har spillet tosset og snydt dig og stjålet af din kærlighed, du ved besked. For du er stadig lige så smuk, som første gang du kyssede mig. Ja vi elsker jer fordi I er smukke og snarrådige og fordi I er som I er.

Benny Andersen har udtalt om kvinder. Jeg sætter kvinder meget højt og der skal de så blive.

Blondiner har altid været et tema, når man taler om kvinder. Jeg ved ikke om det skyldes at det virkelig er sådan at der findes flere naive kvinder end naive mænd. Men det kan også skyldes at mænd bruger disse historier for ikke at blotte deres egen uvidenhed Og så lige til sidst var der kvinden der ringede til SAS. Hvor lang tid tager det at flyve til London, spurgte hun. Et øjeblik, svarede den venlige mand hos SAS. Tusind tak replicerede kvinden.

Og nu vil jeg bede alle mine gymnastkammerater om at udbringe en skål for vore smukke, kloge unge kvinder. Gymnastkammerater. Giv agt, rejs jer, fat glassene m.m.