Archive for december, 2014

Nytår 2015

onsdag, december 31st, 2014

Så er vi ved slutningen af året 2014. Et år er gået og et nyt år er på vej og vi ved ikke hvad det vil bringe. I aftes var der en tv udsendelse på DR 1, der så tilbage på vejret i 2014. Sikkert meget interessant, men hvad skal vi bruge det til. Vi skal jo skue fremad. Min gamle bekendt, Nils Villemoes, sagde om fremtiden, at det var som at se gennem et hul , hvor alt var sort eller et ubeskrvet blad. Vi kan ikke se ind fremtiden og vi ved ikke, hvad den bringer. Vi lever altid i nuet og må udnytte dette bedst muligt.. Vi kan planlægge, men forudsætningerne kan hele tiden ændre sig. Holger min gode ven havde planlagt en skiferie i uge 7 til Sankt Anton, men faldt og så slog hoften, så den måtte han aflyse. Det er vigtigt at vi optimerer nuet, derved får vi det bedste liv. Mange aviser vil have os til gætte, hvormange grand slam titler Caroline Wosniakii vinder i 2015. Det er der ingen der ved og hvor skulle vi vide det fra. Er det interesant. Nej egentlig ikke. Ingen kan forudsige fremtiden, det er et sort hul. Men leve i nuet det kan vi og det vil bringe os mange gode timer i det nye år. Godt nytår til alle jeg kender.

Er vi igang med at nedlægge detailhandlen i Danmark?

tirsdag, december 30th, 2014

Nu er julen ovre og vi har brugt ca. 7 mia til at købe gaver for. 32 procent af dette beløb er solgt via nethandel, altså handler der går uden om de distributionskanaler vi hidtil, har kendt. Jeg ved godt at meget e-handel er organiseret af virksomheder, der også er aktive på det fysiske marked, men alligevel er det med til at ændre detailhandelsstrukturen. Med det nye handelsmønster vil vi på længere sigt lægge bymidterne øde, idet butikkerne ikke længere behøver en fysisk placering , som er kendt af forbrugeren. Vi vil ikke have brug for søde ekspedienter til at betjene os. Vi skal jo bare bruge nettet. Impulskøb vil desværre forsvinde, idet kun varer der står på sedlen vil blive leveret. Dette vil så kræve øget annoncering fra leverandørernes side for at gøre opmærksom på deres produkter. At det også skal ske på nettet er helt naturligt.
Er dette scenarie langt væk, nej det synes jeg ikke, når jeg 3. juledag overværede at min søn og svigerdatter bestilte kolonialvarer hos nemlig.com, som så blev leveret senere på eftermiddagen, klar til at lave aftensmad. Det kunne man selvfølgelig også springe over ved at bruge just-eat eller hungry.dk.
Er der noget man ikke kan gøre på nettet. Ja, heldigvis. Fysisk kontakt mellem mennesker er stadig ikke muligt på nettet og jeg har vanskelig ved at forestille mig at det bliver muligt.
Men for at vende tilbage til mit egentlige budskab, står vi overfor store ændringer i detailhandelsstrukturen til skade for såvel byudvikling som samfundsudvikling. Skal vi dele ansvaret for at denne udvikling ikke sker, således at vi får en mindre egoistisk verden.