Archive for december, 2008

Glædelig jul

onsdag, december 24th, 2008

Først og fremmest glædelig jul til alle mine trofaste læsere( alle tre). Jeg lovede jo at komme tilbage inden jul og det er så det, jeg gør.

Som så mange andre var vi til julefrokost i år. Denne er en gammel tradition og bliver holdt på Vindelev kro, hvor Jonna kræser for os. Vi får altid dejlig hjemmelavet mad, men det er jo uinteressant for dem der ikke var med. Og det er jo de fleste. Vi kom der til at diskutere kvindens fortrinsstilling her i livet.

Når man skriver julekort hedder det ” Karen og Børge ” altså kvindens navn først. Når man skal sætte sig, er det herrens pligt at trække stolen ud , så borddamen kan sætte sig først. Det eneste jeg kan komme i tanke om, hvor kvinder kommer i anden række er, når man går op ad en stige eller op ad trapper. Men det er der sikkert en anden årsag til og gælder dette også i Scotland.

Mænd skal også åbne døren for kvinder. Ja, det er hårdt at være mand og altid komme i anden række. Ligestilling er derfor et opreklameret begreb. Det gælder kun i visse sammenhænge.

Men julen er over os sammen med finanskrisen. Bankerne får den ene hjælpepakke efter den anden, men det ser ud som om det kun er hjælp til bankerne. Renten sættes ned, men så sættes gebyrerne op. Enhver er sig selv nærmest og det gælder i høj grad bankerne. Gaverne bliver derfor små og få i år, og måske er de købt på udsalg i den måned , hvor forbruget plejer at gå amok. Ja, verden er ikke, hvad den har været. Den bliver heller ikke den samme igen. Vi kan blandt andet vente os skattesænkninger til næste år, hvis ellers regeringen er troværdig og man kan jo spørge sig selv, hvorfor den ikke skulle være det. Vi ser frem til nye initiativer på dette område.

Finanskrisen har også medført, at nye forretningskoncepter er blevet udviklet. Jeg skulle således købe en billet med Norvigian til Oslo. Jeg kunne som tillægsydelse købe en forsikring mod at selskabet gik konkurs i perioden frem til afrejsen. Præmien ville blive tillagt prisen, men jeg tjekkede ikke om pengene blev sendt videre til et forsikringsselskab eller om flyselskabet selvforsikrer. Men smart er det. Det kunne jo også være man skulle tegne en forsikring mod at forsikringsselskabet gik konkurs . Man kan jo ikke være sikker i disse tider.Jeg gjorde det dog ikke, da jeg på det seneste har lært , at hvis man betaler med et internationalt kreditkort, får man pengene tilbage i en sådan situation. Det gælder ikke for Dankort, der får man en simpel fordring, som der aldrig er dækning for. Jeg ved ikke om man kan forsikre mod det, men det kan man sikkert. Jeg har derfor overvejet, hvordan man kan udvikle dette forretningskoncept, men det er klart at med det stigende antal konkurser, bliver det mere risikabelt. Se nu bare B & O, som snart er dømt ude. Langsigtede forbrugsgoder har det svært i tiden, men også fødevarer er blevet konjunkturfølsomme. Vi kommer derfor til at se mange konkurser i de kommende måneder. Mest som følge af mangel på likviditet, som bankerne ellers plejer at stille til rådighed. Cash is king og no cash er døden. Men sådan er livet.

På trods af de mørke skyer vil jeg ønske alle et lykkebringende nytår. Uanset hvad der sker, bliver det forår og sommer, inden det bliver efterår og vinter. Dagene bliver længere og lysere, så vi er på rette vej.