Archive for januar, 2008

Om sygefravær

tirsdag, januar 29th, 2008

I den seneste tid har der været en del debat om sygefraværet på danske arbejdspladser. Således har Jysk haft en konkurrence mellem butikkerne om laveste sygefravær. Præmien var et weekendophold og da Jysk jo har åben om lørdagen, måtte cheferne tage over og passe butikken. Det kom der en del presseomtale ud af. Ja, man kunne også se det på nyhederne. Assens kom på landkortet. Også Posten har barslet med tanken om at indføre præmier for ikke at være syg. Men det er efter min bedste overbevisning en syg tanke.

Hvis man kan mindske fraværsprocenten gennem incentivs må det enten betyde at folk ikke er rigtigt syge ,når de er fraværende eller også går de på arbejde, når de er rigtigt syge. Begge dele viser sygdomstegn i virksomheden. Jeg er overbevist om , at man gennem en fornuftig personalepolitik kan opnå gode resultater.

Min egen erfaring er, at fraværsprocenten i almindelige danske virksomheder bør ligge på 2. Hvilket kan opnåes ved, at man behandler sit personale godt. I nogle virksomheder kan de ydre omstændigheder være af en sådan karakter( frost, kulde, damp, vand mv), at medarbejderne lettere bliver syge. Men så må man jo gøre en indsats der. Medarbejderne skal jo ikke blive syge af at gå på arbejde.

Når jeg ikke synes, at incentivs er vejen skyldes dette, at der indbygget i dette er en stor mistillid til medarbejder. Der ligger implicit i præmieringen, at de nok pjækker en gang imellem . Jeg kan ikke forestille mig et godt klima på en arbejdsplads med mistillid til medarbejderne. Jeg kunne slet ikke tænke mig at arbejde på en sådan.

Når man er syg skal man blive hjemme til man er rask og er man rask skal man naturligvis være på arbejde. Jeg er overbevist om at det den måde langt de fleste mennesker tænker. Så gennem et godt arbejdsmiljø, sænker man sygdomsfraværet.

Nytårshilsen

tirsdag, januar 15th, 2008

Det er snart længe siden , at jeg har lagt noget ind på min blog, og det kan jo skyldes, at jeg har  haft meget travlt eller, at jeg ikke har haft så meget på sinde, der egnede sig til at komme til andres kundskab. Det kunne selvfølgelig også være dovenskab, hvilket jeg ikke vil afvise.

Men allerførst et rigtigt godt nytår til alle med håbet om at 2008  må blive et rigtigt godt år. Vi bestemmer  jo selv en lille smule af udviklingen, da vi jo i nogen grad er med til at sætte dagsordenen.

Nytåret er jo også forsætternes tid og mange sætter sig ambitiøse mål, hvilket man jo også skal. Overlæggeren skal dog ikke sættes højere end at der er chance for at komme over. Jeg har  i programmet” tjenesten” set hvordan gruppeterapi kan hjælpe , hvis man falder i. Jeg kan iøvrigt anbefale programmet, der sendes på DR2 hver fredag aften, som noget af det eneste der er værd at se.

Det er beskæmmende så dårlig fjernsyn, der bliver tilbudt seerne. Genudsendelser og intetsigende amerikanske serier er hvad der hyppigt bydes på. Det burde ikke være lovligt,  men  DR har jo overskredet deres byggebudget, så der er ikke råd til at lave ordentlige programmer. TV2 skal optimere bundlinien, så de bliver mere værd , når de engang skal sælges. De har altså heller ingen penge. Taberen bliver seerne. Måske var det en god idè, at man fra Christansborg glemte pengene for en stund og gav de arme kanaler lidt mere. Jeg tror der er stemmer i det.

Nu vi er ved kulturen, så har Det kongelige Teater fået ny bestyrelse og to af de nye medlemmer udmærker sig i en sådan grad , at jeg ikke kan forstå Hr. Brian Mikkelsen. Claes Kastholm, som  jo er kendt for at skide i en  andens sofa og derefter tørre sig i gardinet på redaktionsgangen på Ekstra Bladet, burde ikke kvalificere sig til job i betyrelsen. Uffe Ellemann har på det seneste ført sig frem i Muhammed krisens kølvand. Det er, som om at han ikke er kommet over, at han ikke blev statminister, når han  nu blander sig i snart set alt. Men begge er blevet udvalgt.

Men vi skal tænke positivt. Klimaændringerne gør, at vi sikkert heller ikke  i år får en hård vinter. Vi kan derfor snart se frem til lysere tider og et dejligt forår.