Archive for november, 2007

Om berøringsangst

fredag, november 23rd, 2007

Jeg var i sidste uge til et fordrag om takt og tone holdt af Gitte Hornshøj. Hun kom ind på et emne vedrørende gæsters adfærd ved et middagsselskab, hvor et nyt par var inviteret.

Flere af ” de gamle ” udviser berøringsangst overfor de ” nye”. Få går hen og indleder en samtale med ” de nye”. De skal først ses lidt an. Men de der gør det, får normalt stort udbytte.

En situation, som jeg selv har oplevet utallige gange, er at sidde på et hotel , alene ved et bord , for at indtage et måltid. Ved bordet ved siden af sidder en mand, ja det er altid en mand, med en bog i nøjagtig samme situation , ja, måske er der endnu flere i samme restaurant .

Hvad er der gør ,at ingen eller måske ganske få rejser sig og siger: ” Jeg keder mig og det gør i sikkert også. Hvorfor laver vi ikke fest? ” Sikkert på grund af berøringsangst.

Endelig er der” de udstødte”. Dem kan man heller ikke så godt tilnærme sig. Og netop denne gruppe har et stort behov for opmærksomhed. Alle har vi behov for, at nogen tænker på os , og vi bliver alle glade, når vi det mærkes, at nogen gør det. Det er derfor vigtigt, at vi viser, at andre mennesker betyder noget for os. Det koster så lidt at sende en venlig tanke. Men det varmer utroligt i hjertet hos modtageren. Det kan også for den mere kyniske være god investering, som giver mangefold igen, hvis man selv skulle komme i samme situation. Det er ikke den barmhjertige samaritan, der nødvendigvis er behov for. Men måske blot en lille smule næstekærlighed og medmenneskelighed.

Om stress

tirsdag, november 13th, 2007

I de seneste dage har der i forbindelse med valget været talt en del om sygefraværet i den offentlige sektor, specielt er der focuseret på, at stress er en de faktorer, der er medvirkende årsag til dette. Og det er sandsynligvis sandt. Men er det altid arbejdspres , der er årsag til stresssituationer. En klog mand har engang fortalt mig , at stress får man, af det man ikke når, ikke så meget af om man har meget at lave. Vi har alle forskellig arbejdskapacitet, og derfor er det en vigtig ledelsesrolle , at man afpasser forventningerne til sine medarbejdere til den kapacitet, de har. Det betyder også, at man kan blive nødsaget til at skille sig af med medarbejdere eller ændre deres job, for at få dette til at gå op i en højere enhed. Flexibilitet bliver derfor vigtig både set fra medarbejdernes og arbejdsgiverens synspunkt.

En anden faktor er ens egen adfærd. Jeg tænker engang imellem på “gamle dage”, altså før mobiltelefonen og e-mailen. Dengang sendte man et brev afsted, som det tog postvæsenet nogle dage at distribuere. Svaret fik man så efter yderligere en rum tid. Man havde således god tid til at tænke sig om. I dag sendes en mail afsted, og inden man har nået at få åbnet denne , ringer telefonen og afsenderen spørger, hvad reaktionen på mailen er. Vi bringer altså hinanden i stressede situationer, fordi alting skal gå hurtigt. Dette kan skyldes følgende gruk som ikke er af Piet Hein , men af undertegnede: “Tænk dig om , men ej for længe, husk du på at tid er penge”.

En anden adfærd, som er med til at stresse vores hverdag er mobiltelefonen. Langt de fleste af os har den dårlige vane at besvare telefonen, når den ringer. Dette uanset i hvilken situation, vi befinder os i. Sidder vi i en samtale med et andet menneske, tager vi respektløst telefonen, hvorved vi sender det signal , at et tilfældigt telefonopkald er vigtigere end den person , vi sidder og taler med. Sommetider har vi sat den på lydløs for at vise lidt respekt, men vi vil dog ikke gå glip af noget. Det er bemærkelsesværdigt, at det er nødvendigt at annoncere i teatre og kirker, at mobiltelefoner skal slukkes. Det burde være en naturlig ting, når man har valgt at hellige sig noget andet.

For unge mennesker lyder ovenstående sikkert som det værste sludder. Hvad skal de gøre uden deres navlestreng til vennerne. Men jeg er overbevist om, at det engang imellem er vigtigt at hvile i sig selv, så vi undgår stressede situationer og derved får sygefraværet bragt ned.

med venlig hilsen

 

Erik

Træf dit valg

søndag, november 11th, 2007

På tirsdag skal vil vi hen for at sætte vores kryds og dermed deltage i den demokratiske proces, der hedder valg. Vi kan alle gøre det med god samvittighed, idet der ikke er noget , der hedder forkerte beslutninger i belutningsøjeblikket. Dette bygger på ,at vi naturligvis har overvejet alle de forudsætninger, som vi baserer vores beslutning på. Derfor træffer vi også det rigtige valg. At det så senere kan vise sig, at det ikke blev helt optimalt, beror alene på , at enten lever de valgte ikke op til det lovede eller også har de politiske forudsætninger ændret sig ,så dagsordenen bliver anderledes. Med disse bemærkninger kan man derfor roligt stemme.

Når det alligevel er svært at vælge, skyldes det at det kan være svært at få overblik over de forudsætninger, hvorpå man skal bygge sit valg. Tilgængeligheden af information har aldrig været så stor, hvilket indebærer at diskutionen nu også bevæger sig på microniveau, altså hvor mange patienter lå på gangen på afdeling x onsdag den 17. okt?, istedet for at vi diskuterer på macroniveau. Altså hvilken vej skal vi køre. Vejvalg er altid af største vigtighed. Men målet er naturligvis endnu vigtigere. Alle veje fører til Rom, siger man. Men natuligvis ikke lige hurtigt og ikke lige direkte. Det er jo glædeligt, men hvis man nu slet ikke vil til Rom, hvad gør man så, når alle veje fører derhen.

Vi må derfor have valgt vore mål inden vi sætter vores kryds. Nu bliver det så valget ad hvilken vej, vi vil nå vore mål. Jeg tror det er vigtigt, at vi først ser på hovedvejene. altså bliver oppe i helikopteren. Og hvis du er rigtig højt oppe kan du måske se både målet og vejen, så er valget let. Men for vi ,der ikke er så højt oppe, må vi håbe at vejen fører til målet.

Jeg er sikker at alle får et valg, som de enten bliver glade for eller kede af, men vi er jo ikke i den situation ,at vi kan se ind i fremtiden, ogderfor træffer vi alle det rigtige valg på tirsdag.

Hvad er sundt?

onsdag, november 7th, 2007

Jeg har sat mig det mål, at lægge en artikel ud på min hjemmeside hver dag, hvor det er muligt. Sådan en dag er det i dag. Efter at der nu er gået endnu en dag i mit nye liv, er jeg kommet til den erkendelse, at den gamle teori om at der ikke bliver noget hul efter at man har trukket fingeren op af et glas vand er rigtig. Livet går videre, heldigvis. Jeg fik mange positive tilkendegivelser i går og det varmer om hjertet. Tak for det. Lad os så kigge fremad.

Fremtiden begynder i dag, og hvad er temaet i dagens avis udover valget. Ja, meget interessant. Hvem har de laveste fødevarepriser? Analysen som er gennemført i Jyllands-Posten konkluderer at mørkt rugbrød er billigst i Bilka i København og dyrest i Brugsen i Strib. Hvilket jo kan være ligegyldig, når man bor i Odense. Men er lave fødevarepriser noget, som forbrugeren går op i? Ja tilsyneladende.

Vi bor i et af verdens rigeste samfund, men alligevel tillader vi ikke os selv at vælge kvalitet frem for pris, når det gælder fødevarer. Jeg ved godt, at det ikke gælder om fredagen og om lørdagen, hvor vi gerne går til slagter og bager for at forkæle os selv. Men på ugens øvrige dage er det ok med 5 kyllinger for en hund. Dette er samtidig med, at vi diskuterer differentieret moms, for at få folk til at spise sundere. Jeg ved også godt , at den enlige mor med fem børn har svært ved at få det til løbe rundt og måske ikke har råd til frugt hver dag, men det kan sikkert løses på en anden måde. Alle vi andre har råd til at spise mad af høj kvalitet.

Lavere moms på sunde fødevarer medfører at vi må definere, hvad sunde fødevarer er? Er det kun frugt eller er det også havregryn? Og hvis det er havregryn, hvilke morgenmadsprodukter er det ikke. Hvis det frugt , er det så også juice eller er der for meget frugtsukker i det. Vi er alle interesserede i at folkesundheden er høj , men det løses ikke over momsen – men kun gennem ændret adfærd.

Mange hilsner

Erik